NIEUWS & TIPS

Het taboe van vervreemding tussen ouders en kinderen

Enkele weken geleden werd mijn aandacht getrokken door de titel van een krantenkop: ‘Als kinderen scheiden van hun ouders’. Het artikel blijkt te gaan over ouders die geen contact meer hebben met hun volwassen kinderen. De auteur vraagt zich af of dit ‘fenomeen van kinderen die met hun ouders breken raakt aan ‘het ultieme relatietaboe’. Ze stelt dat dit fenomeen “een blinde vlek in ons hoofd en in de onderzoekswereld” is.


lees verder

verbroken contact tussen ouder en kind

Lees tip 

Een mooi boek dat dieper ingaat op thema's die te maken hebben met contactbreuk tussen ouder en kind. 

Het boek is opgebouwd uit vijf hoofdstukken, elk prettig en toegankelijk om te lezen. Daarnaast staan er ervaringsverhalen en tips in van mensen die zelf als ouder of kind het contact zijn verloren met een familielid. 

Anita Drost, uitgeverij Stili Novi, 2016.

10 tips voor een positieve communicatie

Tip 1  Luister meer & praat minder
Luisteren in een kunst, voor je het weet spreek je je eigen gedachten uit. Maar laat nu eens voor de verandering een pauze vallen voordat je spreekt of reageert. Tel eens tot drie en overdenk de woorden die de ander heeft gezegd...

Tip 2  Positieve houding
Ga met een open mind het gesprek in. Verwacht niets, sta open voor nieuwe dingen. Ga doelloos het gesprek in, en laat je verrassen! 

Tip 3  Neem tijd voor het gesprek
Ga er even bij zitten, pak er een kop koffie bij. Zorg dat je niet aan een strak tijdschema gebonden bent. 

Tip 4  Zeg vaker: wat kan ik voor je betekenen? 
Geef aan dat je bereid bent om iemand te helpen. Zeg het eens tegen een collega, je baas of de buren. Je zult verbaasd zijn wat voor een positief effect dat kan hebben. 

Tip 5  Let op verhouding van positief en negatieve kritiek
Som geen negatieve zaken op maar geef met respect feedback. Laat hierbij ook gelijk horen wat je wel waardeerd aan de ander. Bijvoorbeeld 'Je tuin ziet er mooi uit, ik zie dat je er veel werk in hebt gestopt, mocht je nu nog een plant voor die lege hoek vinden, dan is het helemaal af'.   

Tip 6  let op je lichaamstaal
Wist je dat communicatie maar voor 7% uit woorden bestaat? De rest van de communicatie bestaat voor 38% uit de toon, de intonatie en het volume, en voor 55 % uit non verbale communicatie. Dus...je lichaam vertelt meer dan je denkt! 

Tip 7  Wat is jou wens tijdens dit gesprek?
Wil je gewoon wat kletsen, of heb je een serieuze vraag? Verlies je eigen wens niet uit het oog. 

Tip 8  Wees niet bang om van mening te veranderen, wees elastisch tussen de oren
Niemand is te oud om te leren, en een mening is aan veranderingen onderhevig. Dus ga niet star vasthouden aan gedachtegoed maar sta open voor nieuwe informatie en ontwikkeling. En, als je het antwoord even niet weet is dat ook prima. Neem de tijd voor het overwegen van je eigen gedachten en accepteer dat een gesprek hiervoor soms te kort is. 

Tip 9  Zet je trots opzij
Ja, dat is lastig.  Vaak merken we onze eigen trots niet eens op! Je kunt het herkennen aan je intuïtie. Je weet en voelt dat een ander een goed punt heeft, maar je wilt het gewoon niet toegeven. Dat is oké, maar pas op dat je eigen trots jou ontwikkeling niet in de weg staat. 

Tip 10  Gebruik humor
Hoe serieus een onderwerp ook is, lachen heeft een helende werking op lichaam én geest. Het ontspant de spieren en zorgt voor een luchtige sfeer en ruimte. Wees niet bang om een grapje te maken, zolang je het niet ten koste doet van de ander is het goed. Dus, neem bijvoorbeeld jezelf eens op de hak! 

Share by: